EHBO-Nijkerkerveen.nl

Oefening Vink Barneveld

Oefening Vink
Ruim 150 hulpverleners hebben dinsdagavond 15 april 2014 op het terrein van aannemingsbedrijf Vink aan de Valkseweg in Barneveld deelgenomen aan een regionale multidisciplinaire oefening.

EHBO’ers kregen rond 20.00 uur uitleg in een werkplaats en vertrokken daarna naar vijf locaties op het terrein waar diverse incidenten hadden plaatsgevonden. Daar werd samen met de brandweer van Barneveld, Scherpenzeel, Renswoude en Hoevelaken, ambulancepersoneel van Hulpverlening Gelderland-Midden en agenten hulp geboden aan ruim dertig slachtoffers.

Bij de ingang van het bedrijfsterrein waren bij een ongeval tussen een fietser en een bestelwagen meerdere personen gewond geraakt. De automobilist moest door de brandweer uit het voertuig worden gehaald.
In twee werkplaatsen lagen slachtoffers in een smeerput of naast zwaar materieel, terwijl er ook brand was uitgebroken. Op het achter terrein waren twee slachtoffers onder een omgevallen zware ijzeren plaat terecht gekomen. En bij de betoncentrale van Vink lagen slachtoffers op de trappen, nadat brand was ontstaan.

Diverse slachtoffers werden door een SIGMA-team opgevangen en verzorgd en daarna met ambulances naar het ziekenhuis gebracht. Het team had in één van de werkplaatsen een noodhospitaal ingericht. De afkorting SIGMA staat voor snel inzetbare groep ter medische assistentie.

De gemeente Barneveld had een crisiscentrum in de Veluwehal. ,,Ongeveer 25 personen zijn hier met een touringcar naar toe gebracht”, aldus veiligheidscoördinator Dirk Klein. ,,Wij hebben de slachtoffers opgevangen en geregistreerd en vervolgens via de website van de gemeente informatie richting het publiek verzorgd.” Ook medewerkers van het Rode Kruis verleenden assistentie.

Diverse figuranten werden ingezet als ramptoeristen, die hulpverleners in de weg stonden. Een enkeling maakte het zo bont dat hij werd gearresteerd.
Oefening Vink 2