EHBO-Nijkerkerveen.nl

Hartslagnu

Hartslagnu.nlDe stichting Hartslag voor Nederland is een samenwerkingsverband van regionale ambulancediensten ter bevordering en facilitering van burgerhulpverlening aan slachtoffers van een acute circulatiestilstand. Onder het motto “Van elkaar, met elkaar en voor elkaar” streeft de stichting naar één platform voor heel Nederland waarbij in elke ambulanceregio gelijk wordt gehandeld. Het alarmeringssysteem dat hiervoor wordt gebruikt heeft de naam HartslagNu.

In de meeste gevallen van een plotse circulatiestilstand is het normale hartritme, vaak als gevolg van een acuut hartinfarct, zeer ernstig verstoord. Het gevolg is dat het hart geen bloed meer door het lichaam pompt. Het slachtoffer is bewusteloos en zal overlijden als er niets gedaan wordt.

Binnen zes minuten moet zijn gestart met reanimeren ( borstcompressies / beademen) èn, indien nodig, een elektroshock met een AED worden toegediend (defibrilleren). Na deze zes minuten blijven reanimatie en defibrillatie natuurlijk nodig. Bij elke minuut uitstel neemt de overlevingskans met 10% af. Door beademing wordt zuurstof in de longen geblazen.

Het alarmeringssysteem dat hiervoor wordt gebruikt heeft de naam HartslagNu en is van de sector Ambulancezorg zelf. Met dit systeem kunnen burgerhulpverleners vanuit de Meldkamer Ambulancezorg worden gealarmeerd, middels een SMS, als er in hun woon- of werkomgeving een melding is van slachtoffer met een circulatiestilstand.

Mocht een hulpverlener, om welke reden dan ook, geen hulp kunnen of willen verlenen dan reageert hij niet op de oproep. De hulpverlener bepaalt steeds zelf of hij op dat moment in staat is om hulp te bieden. Wordt positief gereageerd op de oproep dan is het de bedoeling dat de burgerhulpverlener het bericht opvolgt en zich zo snel mogelijk naar het genoemde adres begeeft, of rechtstreeks om de reanimatie op te starten of eerst een AED op te halen en dan naar het slachtoffer te gaan. Vanwege het feit dat een vrijwilliger verhinderd kan zijn, zullen meerdere burgerhulpverleners tegelijkertijd een tekstbericht ontvangen.

Iedereen met een geldig reanimatiecertificaat en/of AED- bedieningscertificaat kan zich aanmelden als Burgerhulpverlener. Doet u dat, dan wordt u opgenomen in de database van het alarmeringssysteem. Vanaf dat moment kunt u worden opgeroepen voor een hulpverlening.

Voor meer informatie kijk op www.hartslagnu.nl

(Bron: website Hartslagnu.nl)